Згідно з переказами, в константинополі, обложеному мусульманами, у влахернской церкви, де зберігалася риза богоматері, під час богослужіння юродивий андрій і його учень епіфаній побачили ширяє в повітрі богородицю, яка розпростерла над моляться своє широке біле покривало — покров. Вона молилася і просила ісуса христа почути молитви всіх людей:»царю небесний, — глаголаше в молитві на воздусі зі ангели стоїть всенепорочна цариця, — прийми всякого людини, що молиться до тебе і закликає ім’я моє на допомогу, та не отидет від лику мого тощ і не чув”. Явище богородиці, що захищає християн, підбадьорило людей, які зібрали останні сили і перемогли сарацинів.

Богородиця знайде нареченого …

Як хочеться любові! і щоб поруч був неодмінно сильний, сміливий і надійний чоловік, який і вірші читати вміє, і троянди дарує. Навіщо тихо чекати, коли він з’явиться, треба діяти. Звичайно, сучасні дівчата і в клуби ходять, і на ділові зустрічі, і на сайті знайомств реєструються, але, коли у всесвіті є такі дні, що вся наша енергія акумулюється на одному бажанні і б’є прямо в точку, то цією можливістю треба обов’язково скористатися. Саме так і чинили дівчата на русі.

До свята вони готувалися заздалегідь-вишивали рушник. Вставали до світанку, вбиралися і несли їх до церкви, в дар богородиці.

Вважалося також, хто першою в цей день з дівчат на видання в церкві свічку запалить зі словами «покров, покров, покрий землю сніжком, а мене женишком» або «покров-матінка, покрий землю сніжком, а мене, молоду, хусткою», та і перша заміж вийде.

Прокинувшись на світанку, вмитися потрібно холодною водою і при цьому вимовити: «діва богородиця, матір свята, як ти дітей своїх покривалом вкрила, так і мене чепцем жіночим укрій, на щастя сімейне благослови!»

Ритуалів на заміжжя і чарівних слів багато, кожна дівчина може вибрати те, що їй більше підходить, наприклад, ось це.

Заплести косу, примовляючи: «коса-косиця, моя рідна сестриця, що ж тобі вдома не сидиться» . Потім розплести зачіску зі словами: «пресвята богородиця, сестру мою до себе прийми, косу мені розплети, щоб нареченого мені знайти, щоб за чоловіком мені встати, щоб в дівках останній рік гуляти» .

А якщо у дівчини в цей рік вже був залицяльник, який їй подобався, вона могла пекти хліб і думати про нього, передрікаючи швидке весілля. Крім того, вважалося, що необхідно подарувати хліб, спечений на покров, коханому, і тоді точно вдасться вийти за нього заміж.

І збереже сім’ю

Шанують богородицю на покрову не тільки самотні дівчата, а й заміжні жінки. Просять вони у неї здоров’я своїм домочадцям, тепла і затишку в домі, сімейного щастя і допомоги в любовних справах.

Вірять просять, що тепер рівно рік, до наступного свята богородиця буде оберігати їх сім’ю від негоди, хвороб, чужого ока і невірного чоловіка.

Щоб чоловік з сім’ї не гуляв, 13 жовтня візьміть його обручку, покладіть в стакан зі святою водою і три рази скажіть:

«пресвята богородиця, всіх дружин та дівок заступниця! ти на колечко це подивися, на пальці своєму сто років проноси, щоб ті сто років за ніч одну пройшли, щоб (ім’я) від мене не гуляв, від мене не збігав, а вірність мені зберігав — чисту та міцну, щоб біліше їй чола твого бути, щоб світліше їй погляду твого славу».

Вранці непомітно поверніть кільце чоловікові. Як тільки він його одягне, чари активізуються. Через рік обряд рекомендується повторити.

Інші традиції в свято

Також на русі з днем покрови було пов’язано безліч прикмет, присвячених закінченню осені і початку зими. Свято збігалося з повним закінченням польових робіт і підготовкою до зими. Сама назва цього дня народні вірування пов’язували з першим снігом, який» покривав ” землю, вказуючи на близькість зимових холодів.

Приблизно з цих днів починали топити в хатах, приступали до своїх робіт пряхи і ткалі, починалися вечірні дівочі посиденьки і осінній весільний сезон. У народі, до речі, досі покров вважають найвдалішим днем для весілля. Жовтень сам по собі є сприятливим місяцем для одруження. Вважається, що союз, укладений в цьому місяці, буде міцним і довгим. Народна прикмета також свідчила, що чим більше снігу на покрову, тим більше весіль буде в цьому році. А дощ в цей день був благословляючим знаком для молодят, в той час як тепло і сонце означали, що відносини у закоханих стануть спокійними і безтурботними.

— покров пресвятої богородиці — це одне з найбільш шанованих і улюблених свят в народі. У цей день, звичайно, потрібно піти в храм, якщо є така можливість, і взяти участь у богослужінні, причаститися святих христових таїн.

Сьогодні, коли ми йдемо на службу, потрібно дотримуватися всіх заходів безпеки, пов’язаних з важким епідеміологічним становищем. Слід утриматися від відвідування церкви повністю, якщо ви перебуваєте в групі ризику, тобто вам більше 65 років і у вас є хронічні захворювання. Якщо ви чхаєте, кашляєте, у вас невелика температура, але ви впевнені, що це звичайна застуда, а не коронавірус, все одно в храм приходити не потрібно.

Якщо ж ви не в групі ризику, не маєте хронічних захворювань і здорові, то в храм зайти можна, але при цьому потрібно обов’язково дотримуватися масочно-рукавичок режим і дистанцію. Майже у всіх наших храмах є розмітка, яка допомагає зрозуміти, куди кому встати, щоб не перебувати ближче один до одного, ніж слід було б.

У багатьох храмах на вході відбувається вимірювання температури так само, як і в установах культури і торгових центрах. Закони фізики однакові що в храмі, що в будь-якому іншому місці. Ці закони, за якими обертається земля, дав нам господь. І їх потрібно дотримуватися. “не спокушай господа бога твого”, як говорив ісус. Не варто думати, що якщо ти прийшов в храм, то там здійсниться якесь диво і буде надприродна зона, в якій неможливо захворіти самому і тим більше заразити іншу людину. У храмі цілком можливо і те, і інше.

Якщо ви здорові, то приходьте, але в масці і рукавичках, дотримуйтесь дистанцію і уникайте зайвих контактів на зразок обіймів, триразових поцілунків. Сьогодні нічого цього робити не потрібно. Якщо ви підходите до священика, не потрібно цілувати йому руку. Якщо ви підходите до ікони, то досить перехреститися і поклонитися. Прикладатися до ікони не потрібно. Дотримуючись всіх цих заходів, можна приходити в храм і брати участь в богослужінні, тим більше в таке велике свято, як покров пресвятої богородиці.